Μεταξύ 2 και 18 Φεβρουαρίου περισσότεροι από 2600 αθλητές και αθλήτριες από 190 διαφορετικές χώρες του κόσμου θα διεκδικήσουν στην Ντόχα του Κατάρ τα μετάλλια του 21ου παγκόσμιου πρωταθλήματος υγρού στίβου.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες των τεσσσάρων Ολυμπιακών αθλημάτων του υγρού στίβου (κολύμβηση-ανοιχτή θάλασσα, πόλο, καλλιτεχνική κολύμβηση, καταδύσεις) αλλά και του μη Ολυμπιακού high diving θα διεκδικήσουν την τριάδα των μεταλλίων σε 75 διαφορετικά αγωνίσματα στην πρώτη έκδοση του θεσμού σε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο σχεδιασμός των μεταλλίων επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της στενής σχέσης που έχει το Κατάρ με το υδάτινο στοιχείο. Τα μετάλλια έχουν ένα τμήμα φτιαγμένο από ξύλο το οποίο προέρχεται από τα παραδοσιακά ιστιοφόρα dhow που υπάρχουν στην περιοχή εδώ και αιώνες και χρησιμοποιούνταν για τις μεταφορές, το ψάρεμα και την κατάδυση για μαργαριτάρια, μία από τις παραδοσιακές ασχολίες της περιοχής. Το ξύλο είναι ανακυκλωμένο στην Ντόχα, μία ροή παραγωγής που συμβάλλει σύμφωνα με τους διοργανωτές στους απαραίτητους πλέον στόχους βιωσιμότητας που είναι υποχρεωμένες να έχουν οι μεγάλες διοργανώσεις του αθλητισμού.

Εντός του μεταλλίου, δύο κυρτές γραμμές δημιουργούν ένα κενό, μέσα στο οποίο είναι σκαλισμένο ένα σχέδιο. Οι γραμμές αντικατοπτρίζουν το χαρακτηριστικό φυσικό περιβάλλον του Κατάρ, την σύνδεση δηλαδή της θάλασσας με τους μεγάλους αμμόλοφους. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η σύγχρονη πόλη της Ντόχα με τους ουρανοξύστες αλλά και η παλιά πόλη, το ινδικό ιστιοφόρο dhow και ένα μαργαριτάρι, τα οποία συνδυαστικά συμβολίζουν την συνύπαρξη της κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού στην αραβική χώρα.