Ο Στέργιος Μπίλας μπορεί την πρώτη μέρα των αγώνων να μην προχώρησε στον επόμενο γύρο στα 50μ πεταλούδα με δική του ευθύνη, η πορεία όμως των γεγονότων ανέδειξε το αθλητικό του ήθος.

Το 23.53 που σημείωσε στον προκριματικό μπορεί να ήταν η 5η καλύτερη επίδοση της καριέρας του, αλλά πλέον δεν τον αντιπροσωπεύει ως χρόνος. Για υπόθεση μόλις ενός εκατοστού μπήκε στη διαδικασία των μπαράζ για την είσοδό του στα ημιτελικά, σε ένα ήδη φορτωμένο πρωινό πρόγραμμα και με τον προκριματικό της 4Χ100μ ελεύθερο. Το αποτέλεσμα του μπαράζ ήταν προδιαγεγραμμένο, ο αθλητής όμως του Άκη Οικονόμου είχε διαφορετικά κίνητρα στο κεφάλι του, που ξεφεύγουν από τα στενά όρια όχι μόνο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, αλλά και γενικότερα της «ατομικότητας» στον πρωταθλητισμό.

Ο ίδιος στη μεικτή ζώνη μετά τον απογευματινό τελικό της σκυταλοδρομίας, μίλησε στο athlead.gr και δε μάσησε τα λόγια του: «Παίρνω την ευθύνη για τον προκριματικό στα 50μ πεταλούδα. Είχα στο μυαλό μου τον τελικό και δεν είχα εξασφαλίσει καν πρώτα θέση στον ημιτελικό. Οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα το οποίο θα το κρατήσω για το πλήρωσα με άσχημο τρόπο. Μετά στη σκυτάλη έδωσα ό,τι είχα. Είχα σχετικά πεσμένη ψυχολογία μετά από αυτό που έπαθα στο 50άρι. Μετά την 4Χ100μ, στο ένα τέταρτο είχα το μπαράζ. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να το κερδίσω, απλά ήθελα να κολυμπήσω γιατί θέλω να δώσω και το παράδειγμα στα νεότερα παιδιά ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε καμία κούρσα. Μάλιστα έλαβα ένα μήνυμα που μου είπε συγχαρητήρια μόνο και μόνο που κολύμπησα και ότι ήταν μεγάλη μαγκιά. Αυτό το διάβασα και πραγματικά χάρηκα. Μου έδωσε τεράστια δύναμη αυτό το μήνυμα, τεράστιο κίνητρο. Γιατί όπως εγώ εμπνεύστηκα από αυτά τα τρία άτομα τα οποία κολύμπησαν μαζί στη σημερινή ομάδα (Χρήστου, Γκολομέεβ, Βαζαίος), έτσι θέλω να δώσω και εγώ έμπνευση στα μικρότερα παιδιά και να κολυμπήσω και εγώ με αντίστοιχα άτομα στο μέλλον».

Στη συνέχεια του πρωταθλήματος ο Μπίλας έχει ακόμα ένα ατομικό αγώνισμα, τα 50μ ελεύθερο, στο οποίο έχει πιάσει και το Ολυμπιακό όριο. Για το αν με την 6η θέση στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ ισορρόπησε ξανά η ψυχολογία του εν όψει της συνέχειας, τόνισε: «Σίγουρα ναι. Το 50άρι ελεύθερο είναι το βασικό μου αγώνισμα πλέον, αλλά είναι το πιο δύσκολο γιατί είναι αρκετά τεχνικό: η απόλυτη τελειότητα. Πραγματικά θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Μπορώ να το κάνω. Τον χειμώνα γενικά δεν νιώθω καλά. Δηλαδή μέχρι και πριν μια βδομάδα ήμουν πάρα πολύ άσχημα και με είχε ρίξει ψυχολογικά, αλλά την τελευταία βδομάδα ένιωθα καλύτερα και “ανέβηκα”. Οπότε θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αναγνωρίζοντας ότι δεν έχω κάνει ακόμα κορύφωση στη σεζόν, έχουμε επιλέξει προπονητικά να μου βγει το καλοκαίρι. Μεγάλο ρίσκο, αλλά μεγάλη επιβράβευση θεωρώ».