Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει παγκόσμιο πρωτάθλημα 6 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς ήταν ξεκάθαρο πως θα αποτελούσε ευκαιρία όχι μόνο για διάκριση, αλλά και για απρόσμενες Ολυμπιακές προκρίσεις.

Η ΚΟΕ αξιοποίησε την ευκαιρία και έστειλε περισσότερες ομάδες σκυταλοδρομιών από κάθε άλλη φορά, έξι στον αριθμό, παρότι τα δείγματα γραφής στο χειμερινό πρωτάθλημα του Δεκεμβρίου δεν ήταν ακριβώς αυτά που ήθελε να δει ο έφορος της κολύμβησης, Νίκος Ξυλούρης, και ο τεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Κοζομπόλης.

Θυμίζουμε ότι την απευθείας Ολυμπιακή πρόκριση έχουν ήδη εξασφαλίσει οι τρεις χώρες που ανέβηκαν στο βάθρο της Φουκουόκα σε κάθε σκυταλοδρομία. Συνολικά θα αγωνιστούν στο Παρίσι 16 ομάδες, οπότε οι 13 που απομένουν θα πάρουν την πρόκριση βάσει χρόνου, μέσω του συνδυαστικού πίνακα κατάταξης των δύο παγκοσμίων πρωταθλημάτων (Ντόχα και Φουκουόκα). Μετράει ο καλύτερος χρόνος της κάθε Εθνικής ομάδας από τα δύο πρωταθλήματα, είτε σε προκριματικές σειρές είτε σε τελικό. Πάμε όμως να δούμε συνοπτικά τα δεδομένα για τις ελληνικές ομάδες:

4Χ100μ ελεύθερο ανδρών

 • Ανδρέας Βαζαίος, Κριστιάν Γκολομέεβ, Απόστολος Χρήστου, Στέργιος Μπίλας
 • Φουκουόκα 2023 – 3:15.86 (15η θέση, Μελαδίνης αντί για Μπίλας)
 • Ντόχα 2024 – Entry List | 12οι/20 – 3:15.86

Θα λέγαμε ότι είναι η ομάδα που βγάζει την μεγαλύτερη σιγουριά για την πρόκριση. Το 3:15.86 και η 15η θέση (προσωρινά εντός πρόκρισης) στη Φουκουόκα δεν είναι αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα για την τετράδα που έγραψε ιστορία στο ευρωπαϊκό 25άρας στο Οτοπένι με το σπουδαίο χάλκινο στην 4Χ50μ ελεύθερο. Το πανελλήνιο ρεκόρ του 3:13.39 δε από το ευρωπαϊκό 50άρας του 2021 δεν δείχνει μόνο την επάρκεια για Ολυμπιακή πρόκριση, αλλά δείχνει και δυνατότητα πρόκρισης σε τελικό, είτε σε παγκόσμιο είτε σε Ολυμπιακούς. Συγκεκριμένα για τον Ανδρέα Βαζαίο αυτή η σκυταλοδρομία είναι το πλέον βατό μονοπάτι για την εξασφάλιση της παρουσίας του στους τέταρτους Ολυμπιακούς Αγώνες της μακράς καρίερας του.

4Χ100μ μεικτή mixed

 • Απόστολος Χρήστου, Γιώργος Ασπουγαλής, Άννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου
 • Φουκουόκα 2023 – 3:47.57 (14η θέση, Δρασίδου αντί για Δράκου στο ελεύθερο)
 • Ντόχα 2024 – Entry List | 12οι/39 – 3:47.57

Η 11η θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο με το πανελλήνιο ρεκόρ του 3:44.77 (με Μερετσόλια αντί για Ασπουγαλή στο πρόσθιο) λέει πολλά για τη δεύτερη σε δυναμική ελληνική σκυταλοδρομία. Λόγω της ευελιξίας της (δύο άνδρες δύο γυναίκες) ο συναγωνισμός είναι πολύ μεγάλος αλλά οι επιδόσεις κάτω από 3:48 δίνουν αυτή τη στιγμή πρόκριση. Η Ελλάδα για να είναι ασφαλής εντός 16άδας χρειάζεται κάτι καλύτερο από το 3:47.57 και η βελτίωση πρέπει να έρθει από το πρόσθιο και το ελεύθερο, με τους Χρήστου και Ντουντουνάκη να κολυμπούν τους -πάντα ανταγωνιστικούς- χρόνους τους. Είναι τεράστια ευκαιρία για τον Ασπουγαλή που κυνηγά την πρώτη του Ολυμπιακή συμμετοχή αλλά και για τη Δράκου που κυνηγά την τέταρτη.

4Χ100μ μεικτή ανδρών

 • Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Γιώργος Ασπουγαλής, Κώστας Στάμου, Στέργιος Μπίλας
 • Φουκουόκα 2023 – 3:42.02 (20η θέση, Σίσκος-Ασπουγαλής, Βαζαίος, Γκολομέεβ)
 • Ντόχα 2024 – Entry List |

Πολύ δύσκολη αποστολή θα έχει η νέα γενιά, που κυνηγά την υπέρβαση. Ο Απόστολος Χρήστου θα επικεντρωθεί στα ατομικά του και στις άλλες δύο σκυταλοδρομίες οπότε η τετράδα της Ντόχα θα είναι όλοι από τη νέα γενιά, μεταξύ 20 και 23 ετών. Η πρόκριση για το Τόκιο είχε έρθει την τελευταία στιγμή στο Ακρόπολις, και με την 16η και τελευταία θέση βάσει χρόνου (3:34.61), για μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου. Για να επαναληφθεί το «θαύμα» χρειάζονται σίγουρα κάτω από 3:36 με τα μέχρι τώρα μόνο δεδομένα και πρέπει όχι μόνο να πιάσουν όλοι τα ατομικά τους ρεκόρ, αλλά να τα ξεπεράσουν και μάλιστα με πολύ καλές αλλαγές.

4Χ100μ μεικτή γυναικών

 • Νόρα Δράκου, Ελένη Κοντογεώργου, Άννα Ντουντουνάκη, Μαρίλεια Δρασίδου
 • Φουκουόκα 2023 – 4:04.99 (17η θέση)

Κύριες και κύριοι, η μεγάλη έκπληξη! «Πρέπει τα νέα παιδιά να δουν ότι υπάρχει σκυτάλη γυναικών! Να σκεφτούν: έχω τη δυνατότητα να πάω σε μία σκυτάλη σε ευρωπαϊκό, σε παγκόσμιο, στους Ολυμπιακούς. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε εμείς», είχε πει στον υπογράφοντα η Νόρα Δράκου στο ευρωπαϊκό του 2021, στην επανεμφάνιση της γυναικείας ομάδας μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Δύο χρόνια μετά, με το χρόνο που σημείωσαν στη Φουκουόκα οι Ελληνίδες «αγγίζουν» το όνειρο, με τις Δρασίδου και Κοντογεώργου να έχουν στην Ντόχα την ευκαιρία της ζωής τους. Οι απουσίες της Δανίας και του Ισραήλ από την Ντόχα ενισχύουν τις ελληνικές ελπίδες που μάλλον θα έχει να ανταγωνιστεί Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ, Κορέα, Ισπανία, Βραζιλία και Νότια Αφρική (αν κατεβάσουν ομάδες) για τρεις διαθέσιμες θέσεις που θα κριθούν μεταξύ 4:02-4:04. Ο χρόνος που ίσως δώσει μία ασφάλεια είναι κάτω από 4:03.33 (η επίδοση της 14ης χώρας, Δανίας), ο οποίος προκύπτει απλά και μόνο με καλές εμφανίσεις και από τις τέσσερις. Αν η… υποψία παριζιάνικου αέρα δώσει το καύσιμο για ατομικά ρεκόρ, τότε οι ελπίδες μεγαλώνουν.

4Χ200μ ελεύθερο ανδρών

 • Δημήτρης Μάρκος, Ανδρέας Βαζαίος, Κώστας Στάμου, Κώστας Εγγλεζάκης
 • Φουκουόκα 2023 – (δεν συμμετείχε η Ελλάδα)
 • Ντόχα 2024 – Entry List | 17οι/17 – 7:41.22

Αυτή τη στιγμή ως 16η προκρίνεται η Ταϊλάνδη με 7:39.28 αλλά πιο έγκυρη ένδειξη για την τάξη μεγέθους του χρόνου που θα απαιτηθεί για την Ολυμπιακή πρόκριση είναι η 15η επίδοση, το 7:11.57 της Ουγγαρίας. Παρά την απουσία της Ρωσίας, οι χρόνοι πρόκρισης έδειξαν από τη Φουκουόκα ότι θα είναι άκρως ανταγωνιστικοί. Η Ελλάδα είναι σαφές ότι διαθέτει μία τετράδα που μπορεί να κάνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ (7:16.39 από το 2009). Αν μπορέσει να πλησιάσει την τέλεια κούρσα και μαζέψει τα… κουκιά με ατομικές υπερβάσεις (Μάρκος και Βαζαίος στο 1:46, Εγγλεζάκης στο 1:48, Στάμου στο 1:49) τότε ίσως να σημειώσει χρόνο που μπορεί να κλειδώσει την πρόκριση. Οι αρχικές λίστες συμμετοχής μαρτυρούν τις χώρες που θα μονομαχήσουν με την Ελλάδα για το 16ο εισιτήριο: Σιγκαπούρη, Πολωνία, Μεξικό, Λιθουανία, Ταϊλάνδη, Βιτενάμ και Βουλγαρία. Καμία δεν έχει δηλωμένο χρόνο κάτω από 7:17…

4Χ200μ ελεύθερο γυναικών

 • Άρτεμις Βασιλάκη, Ζαχαρούλα Καλογέρη, Μαρίζα Ζαφειράτου, Αναστασία Μπούτου
 • Φουκουόκα 2023 – (δεν συμμετείχε η Ελλάδα)
 • Ντόχα 2024 – Entry List | 19ες/20 – 8:12.80 (Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων – Νετάνια 2023)

Μία 21χρονη, μία 17χρονη και δύο 16χρονες θα παλέψουν με τα «θηρία» για το -πολύ δύσκολο- όνειρο. Με επιδόσεις στο 2:00-2:01 και με flying start το πολύ 2:02 μικρό, η τετράδα μπορεί να πλησιάσει το 8:05.77 (16η θέση) στο οποίο κρίνεται αυτή τη στιγμή η πρόκριση. Το πανελλήνιο ρεκόρ του 8:13.67 από το παγκόσμιο νεανίδων του 2023 πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο, μόνο στην αναφορά της διεκδίκησης Ολυμπιακής πρόκρισης. Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι τόσο η πρόκριση, αλλά το αν οι νεαρές κολυμβήτριες θα αρπάξουν την ευκαιρία από τα κέρατα για να αποδείξουν ότι αξίζουν να έχουν αντίστοιχες ευκαιρίες στο μέλλον. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο Τόκιο η 16η ομάδα είχε κολυμπήσει 8:00.92, επίδοση μακριά από αυτή που μπορούν να σημειώσουν οι Ελληνίδες. Στο Παρίσι όμως δεν υπάρχει περίοδος πρόκρισης, τα εισιτήρια κρίνονται από μόλις δύο αγώνες (τα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα), και η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε έναν αγώνα όλα είναι δυνατά…