
Σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με όλους τους μεγάλους πρωταθλητές παρόντες, οι φίλαθλοι περιμένουν ιστορικές επιδόσεις και ίσως και κάποια παγκόσμια ρεκόρ. Με βάση τη φετινή σεζόν μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το Παγκόσμιο της Γλασκώβης δεν θα αποτελέσει εξαίρεση και θα γίνουμε μάρτυρες νέων ρεκόρ.
Πάντα κατά τη διάρκεια μιας Ολυμπιακής χρονιάς, βλέπουμε τεράστιες επιδόσεις σε μια ποικιλία αγωνισμάτων καθώς το κίνητρο μιας ολυμπιακής διάκρισης πάντα ωθεί τους αθλητές να δώσουν το κάτι παραπάνω στην προετοιμασία τους και την προπόνηση τους για να ξεπεράσουν τα όρια τους στον αγώνα.
Μπορεί ο καθένας να το δει με τα μάτια του τη φετινή σεζόν, που έχουμε δει ήδη τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ και μια ισοφάριση πριν καν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τα εξής ρεκόρ:
- Γκράντ Χόλογουει (ΗΠΑ) – 60μ με εμπόδια ανδρών – 7.27
- Κρίστοφερ Μοράλες Γούιλιαμς (Καναδάς) – 400μ ανδρών – 44.49
- Φέμκε Μπόλ (Ολλανδία) – 400μ γυναικών – 49.24
- Ντεβίν Τσάρλτον (Μπαχάμες) – 60μ με εμπόδια γυναικών – 7.67
- Τία Τζόουνς (ΗΠΑ) – 60μ με εμπόδια γυναικών – 7.67 (ισοφάριση)
Τζόουνς και Μοράλες Γουίλιαμς δεν θα είναι παρόντες στην Γλασκώβη να διεκδικήσουν τον τίτλο καθώς η Αμερικανίδα φάνηκε να τραυματίστηκε ελαφρά στον τελικό του αμερικανικού πρωταθλήματος και έτσι δεν επιλέχθηκε για την ομάδα που θα ταξιδέψει στην Σκωτία. Όσο για τον 19χρόνο Καναδό, παρότι προκρίθηκε, δεν δηλώθηκε καθώς αγωνίζεται στα κολεγιακά πρωταθλήματα με το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
Χόλογουει, Μπολ και Τσάρλτον θα δώσουν κανονικά το παρόν στην Γλασκώβη και θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να σπάσουν ξανά τα παγκόσμια τους ρεκόρ. O Χόλογουει δεν έχει αντίπαλο στο αγώνισμα, κατέχει τις 7 από τις 10 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών και παραμένει αήττητος στο αγώνισμα από τον Μάρτιο του 2014 (!!), όταν έτρεχε ακόμη στο ύψος των εφήβων.
Η Μπόλ επίσης είναι δύο χρόνια αήττητη στον κλειστό, τελευταία της ήττα στο Παγκόσμιου του Βελιγραδίου όπου ήταν δεύτερη πίσω από την Σόνι Μίλερ-Ουίμπο, αλλά από τότε έχει ανέβει επίπεδο, έχει κατέβει έξι φορές τα 50 δευτερόλεπτα (περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη αθλήτρια στην ιστορία) και οδεύει ολοταχώς προς τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο στο αγώνισμα.
Όσο για την 28χρόνη Τσάρλτον, έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, όπου ήταν 6η, ενώ στο Βελιγράδι πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Είναι σπεσιαλίστα των 60μ και φέτος είναι ένα βήμα πάνω από όλες τις αντιπάλους της, με αρκετές γρήγορες κούρσες, εκ των οποίων δύο κάτω από το 7.70.
Από εκεί και πέρα αλλά αγωνίσματα όπου απειλούνται τα παγκόσμια ρεκόρ είναι:
- 3000μ ανδρών, εκεί όπου δύο Αιθίοπες έχουν ήδη ρίξει τις προειδοποιητικές τους βολές στο 7:23.81 του Λαμέτσα Γκίρμα, με τον χρυσό Ολυμπιονίκη στα 10 χιλιόμετρα Σέλεμον Μπαρέγκα και τον Γκέτνετ Γουάλε να τρέχουν στο μίτινγκ του Τορούν 7:25.82 και 7:26.73, αντίστοιχα. Βάλτε στην κούρσα και τον τοπικό ήρωα και παγκόσμιο πρωταθλητή των 1500μ Τζός Κέρ, που έχει ήδη τρέξει παγκόσμιο ρεκόρ στα δύο μίλια φέτος, και η συνταγή για την κατάρριψη ενός ρεκόρ είναι έτοιμη.
- 1500μ γυναικών, το παγκόσμιο ρεκόρ της Γκούνταφ Τσεγκάι στέκει στο 3:53.09 από το 2021 αλλά δύο συμπατριώτισσες της το γλυκοιτάζουν. Ο λόγος για τις Φρεγουένι Χάϊλου και Ντιρίμπε Γούελτετζι, οι όποιες έτρεξαν στο Τορούν 3:55.28 και 3:55.47, αντίστοιχα. Το ρεκόρ δεν είναι εύκολο αλλά οι δύο αυτές αθλήτριες δεν αντιμετωπίζουν κάποια άλλη απειλή για το χρυσό μετάλλιο και μπορούν να θέσουν ένα ξέφρενο ρυθμό για το ρεκόρ αλλά και τον τίτλο.
- 3000μ γυναικών, η Τσεγκάι έχει αφήσει τις νεότερες συναθλήτριες της να κυνηγούν το ρεκόρ της στα 1500μ γιατί η ίδια στοχεύει το 8:16.60 της Γκενζέμπε Ντιμπάμπα στα τρία χιλιόμετρα. Η Τσεγκάι έχει φτάσει κοντά στο ρεκόρ δύο φορές, πέρυσι στο Μπέρμιγχαμ όπου το έχασε για εννιά εκατοστά και φέτος στο Λιεβέν όπου έτρεξε 8:17.11. Τρίτη… και φαρμακερή για την Αιθιόπισσα που με κίνητρο και τον παγκόσμιο τίτλο θέλει να γράψει το όνομα της δίπλα και από αυτό το ρεκόρ.
- Σφαιροβολία και επί κοντώ ανδρών, τα δύο αυτά αγωνίσματα είναι ειδικές περιπτώσεις καθώς κυριαρχούν δύο ξεχωριστοί αθλητές που κάθε φορά που αγωνίζονται αυτομάτως απειλούν το παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Ράϊαν Κράουζερ στην σφαιροβολία και ο Μόντο Ντουπλάντις στο επι κοντώ έχουν γράψει «εξωγήινα» ρεκόρ τα όποια έχουν ήδη απειλήσει φέτος. Ο Κράουζερ έριξε στο αμερικάνικο πρωτάθλημα 22.80, δύο εκατοστά πίσω από το δικό του ρεκόρ, ενώ ο Ντουπλάντις μπόρει να έχει πηδήξει «μόνο» 6.02 αλλά στον τελευταίο του αγώνα έφτασε πολύ κοντά στο 6.24,ένα εκατοστό πάνω από το υπάρχον ρεκόρ.