
Ο Έντγουιν Μόουζες, ο δις χρυσός Ολυμπιονίκης στα 400μ εμπόδια, και ένας από τους πιο εμβληματικούς αθλητές του στίβου έθιξε το πολυσυζητημένο θέμα των αμοιβών στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με έμφαση στον στίβο.
Ο Μόουζες παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Press Trust of India κατά τη διάρκεια των Laureus World Sports Awards που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες στη Μαδρίτη και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μέλλον του στίβου, δίνοντας έμβαση στο φλεγόμενο θέμα των αμοιβών. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα ως μια από τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας της ΔΟΕ, λέγοντας:
«Νομίζω ότι η κύρια ανησυχία μου είναι η αμοιβή των αθλητών. Υπάρχουν επαγγελματίες αθλητές από το γκολφ, το τένις, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και δίπλα τους «ερασιτέχνες» αθλητές/ριες σε αθλήματα όπως ο στίβος, η γυμναστική ή η κολύμβηση, οι οποίοι δεν πληρώνονται καθόλου. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που η ΔΟΕ πρέπει να αντιμετωπίσει, για να είναι δίκαιο για τους αθλητές που ξοδεύουν τα δικά τους χρήματα ή κάνουν μεγάλες θυσίες μόνο και μόνο για να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κερδίσουν το ίδιο μετάλλιο με κάποιον που βγάζει 20 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο – ή και περισσότερα – από το γκολφ ή το μπάσκετ».
Ο Μόουζες αναγνώρισε τις προσπάθειες που έγιναν από την World Athletics με τη θέσπιση χρηματικού επάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τη λύση του προβλήματος: «Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αλλά θεωρώ ότι οι αθλητές/ριες του στίβου θα παραμείνουν κακοπληρωμένοι αν δεν οργανωθούν συνδικαλιστικά και πιστεύω ότι κάποιοι δεν θέλουν αυτό να συμβεί, γιατί θα έχει επιπτώσεις σε πολλά αθλήματα. Η World Athletics έκανε ένα βήμα στο Παρίσι προσέφεροντας 50.000 δολάρια στους νικητές, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό».
Ο Αμερικανός έφερε ως παραδείγματα άλλα αθλήματα, στα οποία τις περασμένες δεκαετίες βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση, αλλά σήμερα οι αθλητές/ριες τους αμοίβονται με αστρονομικά ποσά. «Όταν αγωνιζόμουν, το 1978, το έπαθλο για τον νικητή του Wimbledon στους άνδρες ήταν 80.000 δολάρια και σήμερα έχει φτάσει κοντά στα 3 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, το 1981-82 ο μπασκετμπολίστας Kareem Abdul-Jabbar έβγαζε 1,2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και τότε αυτό θεωρούνταν σχεδόν βλάσφημο για έναν επαγγελματία αθλητή. Τώρα όμως, δες τους μισθούς τους. Όλα αυτά τα αθλήματα έχουν ισχυρά συνδικάτα και οι αθλητές τους βγάζουν εκατομμύρια. Ο Ολυμπιακός αθλητισμός είναι σταθερά απών από αυτό το μέτωπο».