Το 38ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού έφτασε στο τέλος του με τη διοργανώτρια Ολλανδία να ξεχωρίζει σε αριθμό μεταλλίων και σε αριθμό χρυσών, ενώ ο Εμμανουήλ Καραλής έδωσε μόνος του θέση στη λίστα και στην Ελλάδα.

Με επτά χρυσά και δύο αργυρά η Ολλανδία ξεπέρασε κάθε προσδοκία ως προς τα μετάλλια και χάρισε υψηλότατου επιπέδου θέαμα στο φίλαθλο κοινό της. Έκανε το 3/3 στις σκυταλοδρομίες 4Χ400μ, η Κλάβερ ανέλαβε με επιτυχία να πάρει τη σκυτάλη στα 400μ από την απούσα Μπολ, η Τζέσικα Σίλντερ επιβεβαίωσε το ρόλο του φαβορί στη σφαιροβολία, ενώ τα χρυσά-έκπληξη ήρθαν από τον Μένο Φλον στο επί κοντώ και τον Σάμουελ Τσάπλε στα 800μ.

Παρά τις μεγάλες απώλειες χρυσών σε αρκετά… σίγουρα αγωνίσματα (μήκος και σφαιροβολία ανδρών), η Ιταλία κατάφερε να παραμείνει στη δεύτερη θέση με έξι μετάλλια, τρία εκ των οποίων χρυσά από τους Ιαπικίνο, Ντόσο και Ντίαζ Ερνάντεζ, ενώ η Νορβηγία είχε πέντε μετάλλια, τρία εκ των οποίων χρυσά με τον νταμπλούχο Ινγκεμπρίγκτσεν και τον νέο κάτοχο του ευρωπαϊκού ρεκόρ, Σκότχαϊμ. Παρά τα οκτώ και επτά μετάλλια στο σύνολο, η Βρετανία και η Γαλλία αρκέστηκαν σε ένα χρυσό, με αποτέλεσμα να είναι στο Νο7 και Νο8 του πίνακα μεταλλίων αντίστοιχα.

Ο πίνακας κατάταξης (placing table) που ακολουθεί δείχνει καλύτερα τη δυναμικότητα, τουλάχιστον των πιο ισχυρών χωρών, με την Ολλανδία (91,5) , τη Βρετανία (87) και τη Γαλλία (83) να κατακτούν τις τρεις πρώτες θέσεις και τις Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ελβετία και Πολωνία να ακολουθούν. Ο πίνακας κατάταξης διαμορφώνεται με συγκεκριμένη βαθμολογία για το πλασάρισμα σε θέσεις 1-8.

Τι έκανε η Ελλάδα

Η Ελλάδα πλασαρίστηκε στην 13η θέση ανάμεσα στις 23 χώρες που κατέκτησαν μετάλλια και στην 23η ανάμεσα στις 29 που είχαν αθλητή/ρια σε τελική οκτάδα χάρη μόνο στο χρυσό του Εμμανουήλ Καραλή στο επί κοντώ. Κανένας άλλος δεν κατάφερε να πλασαριστεί στους οκτώ κορυφαίους της Ευρώπης.

Πίνακας μεταλλίων

Πίνακας κατάταξης (placing table)