
H νέα αμφιλεγόμενη ζώνη απογείωσης του μήκους θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε αγώνα υψηλού επιπέδου στο Ντίσελντορφ, την Κυριακή 9/2 και οι αντιδράσεις έχουν αρχίσει ήδη να πέφτουν βροχή.
Το Silver μίτινγκ ISTAF Düsseldorf Indoor θα είναι η πρώτη διοργάνωση με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών που θα φιλοξενήσει τη νέα πρόταση που θέλει να θεσπίσει η World Athletics. Η παγκόσμια ομοσπονδία είχε ανακοινώσει πέρυσι τον Φεβρουάριο την πρόθεσή της να αλλάξει τους κανόνες στο άλμα εις μήκος, αντικαθιστώντας την κλασική βαλβίδα, γεγονός που είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις τόσο από επαγγελματίες αθλητές όσο και από απλούς φαν του αθλήματος.
Τι περιλαμβάνει η αλλαγή στη βαλβίδα
Ουσιαστικά, αυτό που θέλει να πετύχει η World Athletics είναι να μειώσει στο ελάχιστο τα άκυρα άλματα και να φτιάξει ένα format στο οποίο νικητής/ρια θα αναδεικνύεται ο/η αθλητής/ρια με το καλύτερο άλμα. Ή όπως έχει πει και η ίδια να «κάνει κάθε άλμα να μετράει». Συγκεκριμένα, προβλέπει την αντικατάσταση της κλασικής βαλβίδας με μία ζώνη απογείωσης (take off zone), μήκους 40 εκατοστών, στην οποία το κάθε άλμα θα μετριέται από το τελευταίο σημείο που άφησε αποτύπωμα το παπούτσι του αθλητή και όχι από τη γραμμή του άκυρου, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Όπως γίνεται κατανοητό, αυτή η αλλαγή θα αλλάξει ριζικά τη φύση του αγωνίσματος, αφού η απογείωση των αθλητών/ριών από σημείο όσο το δυνατόν πιο κοντά στη γραμμή του άκυρου με τη μέγιστη ταχύτητα είναι ένα από τα απαιτούμενα τεχνικά στοιχεία ακρίβειας.
Η απόσυρση της Ιαπικίνο και το ΟΚ της Μιχάμπο
Οι περισσότεροι άλτες του μήκους και όχι μόνο έχουν κατακρίνει την αλλαγή, με ελάχιστους να είναι υπέρ. Μία εξ αυτών και η δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο μήκος, Λαρίσα Ιαπικίνο (Ιταλία), που αν και ήταν προγραμματισμένο να αγωνιστεί στο μίτινγκ του Ντίσελντορφ την Κυριακή, τελικά απέσυρε την συμμετοχή της μετά την συγκεκριμένη ανακοίνωση λόγω της διαφωνίας της. Η ίδια τόνισε στο jumpers.world: «Αναγκάστηκα να αποσυρθώ από τον αγώνα μετά την ενημέρωσή μου για την εφαρμογή του νέου φορμάτ μόλις οκτώ ημέρες πριν. Μία αλλαγή αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες, ωστόσο δεν υπήρξε καμία προηγούμενη δοκιμή ή σωστή αξιολόγηση. Με ένα τόσο σημαντικό έτος μπροστά, δεν μπορώ να πάρω μη απαραίτητα ρίσκα» και συμπλήρωσε «Είμαι έντονα αντίθετη με αυτό το φορμάτ. Το άλμα εις μήκος ορίζεται από τις τεχνικές του απαιτήσεις και η αλλαγή στην βαλβίδα αλλάζει θεμελιωδώς τη φύση του αγωνίσματος. Αν εφαρμοστεί αυτή η αλλαγή, το άλμα εις μήκος θα χάσει την ουσία του και θα γίνει ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα».
Από την άλλη, η Γερμανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Μαλάικα Μιχάμπο, δεν βρίσκει αυτή την αλλαγή τόσο τραγική και θα συμμετάσχει κανονικά στον αγώνα της Κυριακής, καθώς όπως είπε: «Είμαι ανοιχτή στο να δοκιμάσω αυτό το νέο format, ώστε να διαπιστώσω αν τελικά έχει νόημα και είναι ωφέλιμο».
Οι αντιδράσεις κορυφαίων αθλητών/ριών
Πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους αθλητές, όπως η Ιαπικίνο και η Μιχάμπο, που πήραν θέση, πλήθος κορυφαίων αθλητών/ριών έχει σχολιάσει το θέμα. Μεταξύ τους και ο κορυφαίος άλτης όλων, ο Μίλτος Τεντόγλου, που πέρσι μετά τη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης ήταν από τους πρώτους που είχαν κατακρίνει την αλλαγή.
Eπιπλέον αρκετοί ήταν αυτοί που επαναδιατύπωσαν τις απόψεις τους για ακόμη μια φορά σήμερα μέσω των social media. Ανάμεσά τους ο θρύλος του αθλήματος Καρλ Λούις, ο οποίος έγραψε: «Αυτό δεν θα αλλάξει τις αποστάσεις και τα άκυρα με τον τρόπο που νομίζουν. Το αγώνισμα είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό. Συγχαίρω τους αθλητές που είχαν την ακεραιότητα να μην αγωνιστούν. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα», ο νεαρός Ματία Φουρλάνι: «Η World Athletics συνεχίσει να προωθεί επίμονα αυτή την ιδέα, τη στιγμή που η απόρριψή της από τους αθλητές είναι εμφανής. Είναι σαν να μην έχουμε λόγο στο ζήτημα», αλλά και πολλοί άλλοι.



