Ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν και η Φρεγουέινι Χάιλου κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις φήμες που τους ήθελαν να είναι τα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Νανζίνγκ.

Μετά τον τίτλο στα 1500μ πέρσι, η Φρεγουέινι Χάιλου από την Αιθιοπία κατάφερε να κυριαρχήσει και στο 3άρι. H Xάιλου, που αποτελούσε εξ αρχής το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, σταμάτησε το χρονόμετρο σε 8:37.21, χρόνο αρκετά πιο αργό από το 8:19.98 που έχει φέτος, και έτσι ανέβασε την χώρα της στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο αγώνισμα για 10η φορά στις τελευταίες 12 διοργανώσεις. Την έκπληξη έκανε η Αμερικανίδα Σέλμπι Χούλιχαν, η οποία παρά το γεγονός ότι είχε την ενδέκατη καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο, ολοκλήρωσε τον αγώνα της δεύτερη σε 8:38.26 και εξασφάλισε το πρώτο της μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Η Χούλιχαν ανέβασε ρυθμό στα τελευταία μέτρα και ξεπέρασε την αργυρή Ολυμπιονίκη στα 1500μ, Τζέσικα Χαλ, η οποία προπορεύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας, αλλά αρκέστηκε τελικά στο χάλκινο μετάλλιο, τερματίζοντας σε 8:38.28. Εκτός βάθρου, στην 4η και την 5η θέση αντίστοιχα έμειναν η κορυφαία Αμερικανίδα για το 2025, Γουιτίνι Μόργκαν, αλλά και η Μπίρκε Χάιλομ από την Αιθιοπία που ήταν μια από τις επικρατέστερες υποψήφιες για την κατάκτηση μεταλλίου. Απούσα από τη διοργάνωση ήταν η υπερασπίστρια του τίτλου, Ελ Σεντ Πιέρ.

Photo credits: Dan Vernon for World Athletics

Άνδρες

Ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν έκανε δικό του το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του μετά από σκληρή μάχη με τον Αιθίοπα Μπερίχου Αρεγκάουι. Ο Νορβηγός, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμα, έκανε την αντεπίθεσή του στον Αιθίοπα που προηγούνταν στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας και πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού σε 7:46.09 έναντι του 7:46.25. Οι παραπάνω επιδόσεις αποτελούν φετινά ρεκόρ για τους δύο κορυφαίους αθλητές. Αρκετά κοντά αλλά όχι τόσο ώστε να μπορέσει να τους απειλήσει βρέθηκε ο Αυστραλός Κάι Ρόμπινσον, ο οποίος κέρδισε επάξια το χάλκινο μετάλλιο με 7:47.09. Να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των τριών κορυφαίων δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με αυτές των μεταλλιούχων της προηγούμενης διοργάνωσης, εκεί όπου το βάθρο είχε «κλείσει» στα 7:43.64, ενώ το χρυσό είχε δοθεί με 7:42.98.